Engel Wubs - Vader aller WVV'ers
Engel Wubs. Een van de belangrijkste WVV’ers, hoe controversieel ook. Wubs was ontzettend eigenzinnig en wars van het sluiten van compromissen. Als het hem niet zinde vertrok die, maar altijd kwam die wel weer terug om iets voor de club te doen. Wubs was WVV en WVV was Wubs.
Groot voetballer was hij zelf niet, in het eerste elftal heeft die zelden minuten in gemaakt. De heer Wubs geldt als vader van de jeugdopleiding, hij stond als jeugdleider aan de basis van het jeugdvoetbal in Winschoten. Op zijn eigen wijze, hij bepaalde daarin wat er gebeurde en wie er wel of niet in een elftal kwam, verder niemand. Een schurfthekel had hij aan de opkomst van betaald voetbal, hij leidde ze op voor WVV niet voor andere clubs. Als hij WVV noemde, klonk het WeeVeeVee, met een halve seconde tussen de letters en niet anders.
Hoed op en met gummilaarzen aan in de modder, zo gaf Engel Wubs zijn trainingen. Het standbeen en schieten was heel belangrijk, en is nog steeds belangrijk. De traptechniek eindeloos herhalen. De wreeftrap, “want de punt kan niks” aldus Wubs. Jongens die dat niet konden of er geen aanleg voor hadden werden zonder pardon weer weggestuurd. Jongens die het wel konden zijn er groot mee geworden, denk aan Arie Haan.
"Zo'n elftal moet winnen, speelt bepaalde systemen, maar wat kóóp ik daarvoor? Je ziet nauwelijks meer doelpunten."
Vlak na het 75-jarige bestaan in 1971 begon dhr. Wubs met een boek over de geschiedenis van WVV en het voetbal in Winschoten tot die tijd. Talloze verhalen werden opgerakeld, zo ook in een interview in het Algemeen Dagblad van 21 december 1972:
WINSCHOTEN – Ze hoeven bij Engel Wubs niet aan te komen met verhalen over verruwing op de voetbalvelden, die de laatste jaren zou zijn toegenomen.
Met de blik van de man, die beter weet stelt hij: “In het begin van de eeuw kreeg de scheidsrechter nogal eens een pak slaag en in 1915 gebeurde dat tijdens een wedstrijd van WVV 2. De bond bepaalde toen dat er een afrastering om het veld moest komen en aangezien WVV geen cent in kas had kwam er een bestuursvoorstel om de vereniging dan maar op te heffen. Op het laatste moment is dat niet doorgegaan.”
Een ander treffend voorbeeld: “In 1905 werden de WVV’ers, die in Delfzijl hadden gewonnen, ter bescherming door de veldwachters naar de gemeentegrens begeleid. En daar stonden de mensen al te wachten om met kluiten modder te gooien.”
Wubs kreeg bij het 80-jarig jubileum een Koninklijke onderscheiding voor dat wat hij voor WVV heeft betekent en daarmee dus voor de hele Winschoter gemeenschap. Respect voor de scheidsrechter, geen misdragingen en het evangelie van het voetbal uitdragen in de regio, dat is waar dhr. Wubs voor stond, niet altijd met succes, maar toch. Het is waar WVV voor stond en waar WVV nog steeds voor staat.